گروه چاپ و تبلیغات بهرنگ ، ارائه مطالب و فیلم های آموزش چاپ
سوزاندن پلیت
2016-04-09
چاپ-روی-ساک-دستی-کاغذی
طلاکوب چیست | عملیات طلاکوب یعنی چه | انواع طلاکوبی ها را ذکر کنید
2016-04-09

فیلم و انواع فیلم

گروه چاپ و تبلیغات بهرنگ ، ارائه مطالب و فیلم های آموزش چاپ

فیلم و انواع فیلم

استفاده از فیلم‌های پلاستیک چند لایه در حال گسترش است.
بسته‌بندی قابل انعطاف به خودی خود شکل ندارد بلکه به شکل محصولی که محافظت می‌کند بستگی دارد، بسته‌های قابل انعطاف معمولا به شکل کیسه، نایلون، برچسب یا بسته‌بندی پلاستیک درمی‌آید.
این جنس از مواد بسته‌بندی، توسط اکثر صنایع جهت نگهداری محصولاتشان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
۵۰ درصد از بسته‌بندی‌های قابل انعطاف برای مواد غذایی است.
۲۵ درصد برای صنایع دارویی، پزشکی و بهداشتی و ابزار پزشکی
۲۵ درصد در دیگر صنایع مانند وسایل خانگی، کیسه‌های خرید، وسایل باغبانی، پارچه و… تا انواع کارت، پوستر، بروشور، تراکت

مزایا
ـ موجب کاهش حجم و وزن مواد بسته‌بندی شده
ـ سهولت در حمل و نقل و انبارداری
ـ سالم و بهداشتی بودن محصول و جلوگیری از آلودگی
ـ بالا بردن ماندگاری محصول و…

 

فیلم سلولز اصلاح شده
ماده‌ای نازک، قابل انعطاف و شفاف که از خمیر چوب که سلولزی و رشته‌ای شکل و طبیعی است به دست می‌آید. پس از یکسری عملیات یا فعل و انفعالات شیمیایی به نسج شفاف و پیوسته‌ای از سلولز غیرفیبری تبدیل می‌شود.
این فیلم را می‌توان در طی تولید، رنگی یا رنگدانه دار کرد.
این فیلم علاوه بر سلولز، شامل گلیسیرین یا دیگر نرم کننده‌های حافظ رطوبت می‌باشد تا قابلیت انعطاف را داشته باشد.
با تغییر در فرمولاسیون تولید این فیلم می‌توان خواص اولیه آن را مانند مقاومت در برابر رطوبت، سیل حرارتی، قابلیت چاپ و اصطکاک سطحی پایین را کاهش یا افزایش داد.
از مواد مصرف این فیلم:
ـ تولید نوار چسب حساس به فشار
ـ روکش شکلات‌های پیچی
ـ نوع مقاوم در برابر رطوبت
ـ لفاف پیچی سیگار، شکر، مواد غذایی پخته، خواروبار و مواد غذایی تحت انجماد سریع، چیپس
ـ مقاومت کم در برابر رطوبت و روکش شده با نتیروسلولز
ـ جهت لفاف پیچی محصولات غذایی با رطوبت بالا مثل سوسیس و کالباس

پلی پروپیلن Poly Propylene یا PP
از خانواده پلاستیک‌های ترموپلاستیک که با دریافت گرما نرم می‌شوند و دارای تحمل گرما در حدود ۱۱۰ درجه سانتیگراد هستند.
ـ این فیلم‌ها جهت چاپ به روش فلکسو و گراوور چاپ می‌شوند.
ـ مرکبهای به کار رفته PP یا PE مشترک است.
ـ با کرونا سطح فیلم عمل آوری می‌کنند.
و به صورتهای زیر قابل استفاده است.
ـ ساختاری و غیرشفاف (به صورت مات یا براق)
ـ ساختاری و نیمه شفاف (به رنگ خاکستری و غیربراق)
این فیلم به دو دسته تقسیم می‌شود
الف) یک محوری  (OPP: Non Oriented PP) پلاستیکی که جهت‌دار شده یعنی به یک طرف کشیده شود پاره می‌شود و از طرف دیگر پاره نمی‌شود مثل بسته‌بندی سس‌های یکبار مصرف
ب) دو محوری  (BOPP: Biaxially Oriented PP)
فیلم‌های PP به ضخامت‌های متفاوت
ـ به صورت رول: ۲۵ـ۷۵ میکرون
ـ به صورت ورق: ۲۵۰ ـ۷۵۰ میکرون (از این نوع برای کاربردهای شکل‌دهی حرارتی یا ترموفرمینگ استفاده می‌شود.
مزایا
ـ مقاومت شیمیایی بالا در برابر اسیدها، بازها و چربی‌ها
ـ سهولت قالب سازی برای تولید به روش تزریق
ـ قابلیت مخلوط شدن با پرکننده‌ها
ـ غیرسمی بودن و مناسب بودن برای ساخت بسته‌بندی مواد غذایی، اسباب بازی و لوازم
ـ در دسترس بودن و غیراستراتژیک بودن
ـ رنگ پذیری عالی
ـ قابلیت بازیافت
فیلم BOPP: Biaxially Oriented Poly Propylene
در زمان تولید علاوه بر اکسترود شدن لایه، از طرفین نیز کشیده می‌شودو نسبت به نوع OPP یا CPP از ثبات ابعادی و حرارتی بیشتری در زمان چاپ و بسته‌بندی برخوردار است. مانند بسته‌بندی چیپس، اسنک، بیسکوییت، بستنی، ماکارونی که به صورت‌های مخلتف لمینت شده تک لایه، متالایز شده و… قابل استفاده‌اند.
فیلم OPP
به عنوان لایه خارجی در لمینت کردن لایه خارجی کاغذ و مقوا و PE و… به کار می‌رود. این فیلم برای بسته‌بندی خشکبار، پسته، چای، قهوه و بیسکوییت مناسب است. به دلیل خواص کاربردی و قیمت قابل رقابتش کاردبرد فراوانی در بسته‌بندی دارد.

فیلم پلی اتیلن PE: Poly Ethylene
به واسطه عملکرد مناسب و هزینه نسبتا پایین مورد توجه زیاد قرار می‌گیرد. اغلب به صورت رول تهیه شده و می‌توان با درجات مختلف از وضوح و شفافیت تهیه کرد. ضخامت آن از ۸ تا ۸۰۰ میکرون است. حرارت یا هوای داغ سبب انقباض فیلم در یک یا دو جهت همزمان می‌شود. مناسب برای بسته‌بندی شرینگ یا انقباضی است.
با کرونا سطح فیلم را عمل آوری می‌کنند.
فیلم PE دارای دو نوع است:
نوع سبک LDPE  نوع سبک آن که برای بطری‌های شیر استفاده می‌شود.
نوع سنگین HDPE  ماده‌ای پلیمری با استحکام بالا که باعث می‌شود نور از آن عبور نکند و مورد استفاده در بطری‌های شیر، که این نوع بسته‌بندی ۵ لایه است. این نوع بسته‌بندی مات است که برای مات کردن از دی اکسید تیتانیوم استفاده می‌شود.

نایلون یا پلی آمید
ترموپلاستیک‌های گروه آمید هستند که زنجیر اصلی (-CONH-) در آنها تکرار می‌شود. در بسته‌بندی با توجه به قیمت مناسب کاربرد دارند.
نفوذ ناپذیری بالا و مقاومت در برابر گازها، چربی و بو زیاد است.
در فرآورده‌های گوشتی انواع سوسیس و کالباس کاربرد وسیعی دارد.
در بسته‌بندی‌های تحت خلا نظیر گوشت تازه و پنیر استفاده دارد.

فیلم‌های پلی استایرن (Poly Styrene) PS
نفوذناپذیری کم نسبت به گاز و آب در بسته‌بندی تجاری به کار نمی‌رود
در ساخت ظروف یکبار مصرف استفاده می‌شود. با ترکیب گازهای فرّار ایجاد سطحی متخلل می‌کنند که باعث می‌شود غذا گرم بماند.

پلی وینیل کلراید PVC
ترموپلاستیکی که در تهیه ظروف بسته‌بندی، سخت افزار، وسایل آرایشی و کالاهای تزئینی استفاده می‌شود که قابلیت چاپ خوب دراد، قابلیت متالایز شدن، قابلیت سیل شدن و می‌توان برجسته کاری روی آن انجام داد مثل کارت‌های اعتباری و عابربانک و بسته‌بندی میوه، کره، پنیر و …

پلی اتیلن ترفتالات (Poly Ethylene Terephtalate) PET
برای بسته‌بندی ساندیس و آب میوه استفاده مییشود.
مانع نفوذ گاز به داخل بسته‌بندی می‌شود.
شفافیت بطری حفظ می‌شود.
مقاومت الکتریکی زیاد دارد.

کرونا
جرقه گیری در سلفون و پلاستیک PP، OPP، PVC و… فیلم‌های پلاستیکی قبل از استفاده باید کرونا شود وگرنه چاپ روی سطح نایلون به خوبی نمی‌نشیند چرا که در غیر این صورت سطح، جاذب مرکب نمی‌باشد. با کرونا اختلاف انرژی در سطح ایجاد می‌شود که این اختلاف سطح باعث ثابت شدن مرکب روی کار می‌شود. یعنی در واقع با عمل کرونا آرایش و ساختار نایلون را به هم می‌ریزیم. در کارخانه در هنگام تولید نایلون کرونا می‌شود و تاریخ مصرف دارد و بعد از گذشتن تاریخ مجددا باید کرونا شود.
یا
برای نشست مرکب روی سطح نایلون سطح آن را عمل آوری می‌کنند با عمل کرونا. چرا که سطوح پلاستیکی از جمله سطوح غیرجاذب هستند چراکه دارای سطح انرژی پایین هستند و گیرایی مرکب را ندارند و با عمل کرونا در واقع انرژی سطحی را افزایش می‌دهیم. این عمل با قوس الکتریکی انجام می‌شود.

محمد فیض آبادی فراهانی
محمد فیض آبادی فراهانی
کارشناس در زمینه طراحی گرافیک و چاپ با 10 سال سابقه فعالیت | متخصص و مشاور در زمینه تبلیغات کاغذی و اینترنتی | مشاور در زمینه طراحی سایت و سئو

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 − 1 =