طراحی و چاپ جعبه و کارتن ، جعبه سازی ، کارتن سازی ، بسته بندی مواد غذایی ، گروه چاپ و تبلیغات بهرنگ
بسته بندی روی مواد چند لایه
۱۳۹۶-۰۵-۱۴
طراحی و چاپ جعبه و کارتن ، جعبه سازی ، کارتن سازی ، بسته بندی مواد غذایی ، گروه چاپ و تبلیغات بهرنگ
بسته بندی های آرایشی و بهداشتی
۱۳۹۶-۰۵-۱۵

چاپ جعبه و بسته بندی غذایی

بسته بندی های پلاستیکی سخت و محکم (صلب) درشکل های گوناگونی عرضه شده اند اما اغلب به مقدار قابل ملاحظه ای در شکل بطری های hdpe  و ظروف با دیواره نازک هستند . استفاده از این نوع بسته بندی در سال ۲۰۰۴ درآمریکای شمالی رشد ۳ درصدی و در اروپا یک رشد ۴ درصدی را نشان داده است.

ظروف پلاستیکی دارای دیواره نازک برای گستره وسیعی از محصولات از قبیل ماست ها, غذاهای آماده و دیگر غذاهای بسته بندی شده که استفاده از آنها بسیار ساده است و به شکل آماده مصرف در حین کار وجود دارد . به کار می رود. بطری های Hdpe برای ظروف شیر به صورت سنتی مورد استفاده قرار میگیرد.

اغلب بسته بندی های پلاستیکی انعطاف پذیر به صورت کیسه های کوچک Pouch است که به طور فزآینده ای برای سس هی و دیگر غذاهای مورد استفاده مجدد , به منظور سهولت استفاده , به کار میرود

بسته بندی های پایه کاغذی و مقوایی به طور گسترده برای محصولات نانوایی یا شیرینی پزی , غذاهای  یخ زده  و غذاهای آماده مورد استفاده است. ظروف بر پایه کاغذ و مقوا , از رشد مناسبی در بازار برخوردار است اما بسته بندی های کارتنی مورد مصرف برای مواد غذایی مایع در سالهای اخیر در بعضی بازارها از جمله ایالات متحده , انگلستان و فرانسه کاهش پیدا کرده است.

کنسرو سبزیجات , سس ها, چاشنی ها, و ادویه جات , غذای بچه و مرباهای گوناگون در شیشه محافظت می شوند. بازار بسته بندی های شیشه ای رشد فراوانی  در بخش هایی از اروپای شرقی داشته است. این نوع بسته بندی عمده مصرف را در بسته بندی سبزیجات داشته است.

بسته بندی مواد غذایی

رشد روزافزون جمعیت، توجه ویژه دولت ها در تأمین و تولید بیشتر مواد غذایی مورد نیاز که امروزه تحت عنوان (امنیت غذایی) مطرح می شود را طلب می نماید. در امنیت غذایی نیز توجه به بهداشت و پیشگیری از آلودگی مواد غذایی موضوعی است که بایستی توجه ویژه ای به آن صورت گیرد.

عوارض ناشی از آلودگی مواد غذایی

تعریف سازمان بهداشت جهانی از بیماری ناشی از غذا به این صورت است :

بیماری هایی که ماهیت عفونی یا سمی دارند و عامل آن از راه غذای مصرفی وارد بدن می شود. هر فردی در معرض ابتلا به چنین بیماری هایی قرار دارد. غذا به عنوان منبع تولید انرژی در بدن اگر دچار آلودگی باشد، می تواند منشاء بیماری های مختلف و در رأس آنها بیماری های گوارشی و مسمومیت های غذایی در انسان باشد. عوارض ناشی از غذا، یکی از شایع ترین و شدیدترین مشکلات بهداشت عمومی در جهان امروز هستند، که بر زندگی انسان ها، بار سنگینی تحمیل کرده اند. این آلودگی ها معمولاً به دلیل تهیه، نگهداری و حمل و نقل نامناسب ماده غذایی بروز می کند. مسمومیت غذایی: عوارض ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده را اصطلاحاً مسمومیت غذایی می نامند.

عوارض ناشی از آلودگی مواد غذایی بر اساس مکانیسم عمل به چهار گروه تقسیم می شود:

الف) عفونت های غذایی

ب) مسمومیت های غذایی

ج) عوارض حاصله از انگل ها

د) عوارض حاصله از مواد افزودنی

عفونت های غذایی

عفونت های غذایی شامل بیماری های عفونی می شود که در اثر مصرف غذای آلوده به انسان انتقال می یابد و با عوارض گوارشی از قبیل استفراغ، اسهال، دردهای عضلات شکم و تشنجات عصبی همراه است: سالمونلا،کمپیلوباکتریوز، ویبریوز، کلی باسیلوز. به طور کلی در بین مواد غذایی گوشت، فرآورده های گوشتی و تخم مرغ همیشه درصد آلودگی شان بیشتر از دیگر مواد غذایی است. گوشت چرخ کرده بیشترین خطر انتقال عفونت غذایی را دارد.

مسمومیت های غذایی

به دو شکل مسمومیت های غذایی میکروبی و مسمومیت های قارچی دیده می شوند که در اثر سموم مترشحه از:

  • باکتری ها مانند کلستریدیوم بوتولینوم، اشریشیاکلی، شیگلا، باسیلیوس سرئوس و استافیلوکوک پاتوژن.
  • در اثر سموم مترشحه از قار چها (کپک و مخمر) مانند آفلاتوکسین به وجود می آیند.

عوارض حاصله از انگل ها

عبارتند از بیماری هایی که توسط انگل هایی که در غذاهای مختلف وجود دارند، و از طریق لوله گوارش به انسان منتقل می گردند؛ مانند توکسوپلاسموز، ژیاردیوز، تریشینوز تنیازیس و… .

عوارض حاصله از مواد افزودنی

عوارضی که در اثر مواد افزودنی غیرمجاز و یا استفاده بیش از حد استاندارد مواد مجاز و یا در اثر باقیمانده های دارویی و سموم در برخی از مواد غذایی و یا در اثر آلودگی محیط زیست و اثرات آنها روی فرآورده های دامی و کشاورزی به وجود می آیند. بیماری های ناشی از غذا، در سطح اجتماع، خانواده ها، سیستم مراقبت بهداشتی و اجتماعی و مؤسسات تجاری، علاوه بر ایجاد بیماری و حتی مرگ، هزینه بالایی نیز به کشورها تحمیل می نمایند.

در کشورهای صنعتی بیش از ۹۰ درصد غذای مردم از طریق صنایع مربو طه در اختیارشان قرار می گیرد. که آلودگی آنها فاجعه آفرین است. ۲۰ تا ۵۰ درصد از جهانگردان طی سفرهای خود دچار عوارض غذایی می شوند. گزارشات بیان می دارند که در سال ۲۰۰۵ حدود ۸/ ۱ میلیون نفر بر اثر بیماری های اسهالی جان خود را از دست داده اند که بخش اعظمی از این مرگ و میرها به آلودگی غذا و آب آشامیدنی مربوط بوده است. لذا توجه به بهداشت مواد غذایی امری ضروری است.

بهداشت مواد غذایی

بهداشت مواد غذایی عبارت است از کلیه موازینی که رعایت آنها در کلیه مراحل تولید، نگهداری و عرضه مواد غذایی ضروری است تا ماده غذایی سالم و با کیفیت بالای بهداشتی به دست مصرف کننده برسد.

حفاظت از مواد غذایی از زمان تولید تا هنگام مصرف امر بسیار مهمی است. عوامل بسیاری باعث از بین رفتن ارزش مواد غذایی می شوند که از مهمترین آنها می توان به فساد میکروبی، از دست دادن برخی خواص مهم مانند ویتامین و… اشاره کرد.

عواملی که باعث رشد میکروارگانیسم ها در یک محصول بعد از تولید می شوند:

۱- سطح پایین بهداشت در فرآیند تولید

۲- تأخیر بین تولید و بسته بندی

۳- دمای نامناسب نگهداری(انبارش)

۴- نوع ماده بسته بندی

۵- حجم گاز آزاد شده درون بسته بندی

۶- نوع و ترکیبات گازهای درون بسته بندی

۷- درصد اکسیژن

بسته بندی مواد غذایی

ساده ترین روش برای محافظت از مواد غذایی بسته بندی آن است. معمولاً بسته بندی از مواد غذایی در مقابل نفوذ عوامل خارجی و همچنین حفظ خواص داخلی آن محافظت می نماید.

از سویی مواد غذایی دارای دو ویژگی اساسی میباشند:

الف) فصلی بودن تولید

ب) فساد پذیر بودن: این درحالی است که انسانها به منظور رفع نیاز تغذیه ای و تداوم حیات خود، احتیاج به مصرف مواد غذایی در طول سال دارند بدین لحاظ بسته بندی مواد غذایی از اهمیت خاصی برخوردار است.

امروزه روش های مختلف بسته بندی به همراه رو شهای نوین نگهداری مواد غذایی نقش موثر و کارآمدی در صنایع غذایی ایفا می کنند.

به نحوی که بسته بندی موادغذایی به صورت علمی و با تکنیک های خاص خود انجام می گیرد و جزء صنایع پیشرفته محسوب شده که می توان به بسته بندی گروه های نان و شیرینی، فرآورده های لبنی، فرآورده های گوشتی، موادغذایی منجمد، موادغذایی خشک، میوه، غلات، شکلات، قهوه و… اشاره نمود.

هدف از بسته بندی مواد غذایی

در ابتدا هدف بسته بندی نگهداری محصولات غذایی فصلی بوده اما با رشد جوامع این ضرورت احساس گردید تا محصولاتی که در یک منطقه خاصی تولید می شود جهت استفاده به منطقه دیگری انتقال یابد و این هنر بسته بندی بود که امکان حفاظت و نگهداری محصول را در این پروسه انتقال از محلی به محل دیگر فراهم آورد.

اهداف اصلی از بسته بندی مواد غذایی

– مهم ترین هدفی که در بسته بندی محصولات غذایی مدنظر است افزایش طول عمر نگهداری محصول می باشد.

– محافظت ماده غذایی ازعوامل فساد درونی و بیرونی و اکسیده شدن

– حمل و نقل بهتر و آسانتر مواد غذایی- بازاریابی بهتر

– اهمیت بسته بندی مواد غذایی و نقش آن در بهداشت، کاهش ضایعات، جلب مشتری

تکنولوژی بسته بندی نه تنها توانست طول عمر ماده غذایی را افزایش دهد بلکه این امکان را به وجود آورد که در کشوری نظیر آمریکا ۴ درصد مردم آن بتوانند با فعالیت خود نه تنها غذای همه مردم این کشور را تأمین کنند بلکه مقادیر مشابهی از محصولات را به خارج صادر نمایند.

بسته بندی و بهداشت مواد غذایی

یکی از راه های حفظ بهداشت مواد غذایی، بسته بندی آنهاست، زیرا بسته بندی علاوه بر جلوگیری از نفوذ میکروارگانیسم در مواد غذایی، از ارتباط بی دلیل و دست کاری خریدار با مواد غذایی نیز جلوگیری می کند. لذا مناسب است به منظور جلوگیری از انتقال آلودگی از فرد به مواد غذایی، از دست زدن فرد آلوده به ماده غذایی جلوگیری شود.

در برخی از فروشگاه ها، همزمان علاوه بر مواد غذایی نظیر سبزیجات (که برگهای آن می تواند به شدت آلوده باشد)، سایر مواد غذایی مانند گوشت، مرغ و ماهی(که به شدت فساد پذیر هستند) نیز به فروش می رسد، لذا در چنین فروشگاه هایی بسته بندی مواد غذایی سریع فاسد شدنی (نظیر گوشت، مرغ و ماهی) از آلودگی این مواد جلوگیری می نماید.

بسته بندی و ضایعات

محصولات کشاورزی و دامپروری که خسارت دیده، فاسد شده و یا کیفیت غیرقابل قبولی از نظر هریک از خصوصیات حسی داشته باشند مورد پذیرش مصرف کنندگان قرار نمی گیرند و ضایعات محسوب می شوند.

دلایل این گونه ضایعات را می توان به عوامل زیر نسبت داد:

  • آلودگی میکربی و تجزیه مواد توسط آنها
  • فرآیندهای متابولیکی
  • تنش های فیزیکی

 

 

 

 

 

 

محمد فیض آبادی فراهانی
محمد فیض آبادی فراهانی

کارشناس در زمینه طراحی گرافیک و چاپ با 10 سال سابقه فعالیت |
متخصص و مشاور در زمینه تبلیغات کاغذی و اینترنتی |
مشاور در زمینه طراحی سایت و سئو

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *