بسته بندی روی مواد چند لایه

بسته بندی Packing
بسته بندی و نقش آن در بازاریابی و فروش
2017-08-05
بسته بندی غذایی Food packaging
چاپ جعبه و بسته بندی غذایی
2017-08-05
طراحی و چاپ جعبه و کارتن ، جعبه سازی ، کارتن سازی ، بسته بندی مواد غذایی ، گروه چاپ و تبلیغات بهرنگ

چاپ جعبه و بسته بندی روی مواد چند لایه

از جمله نمونه هایی از بسته بندی که در زمینه نگهداری مواد غذایی متداول گردیده اند, نمونه هایی هستند که از نوع بسته بندی های چند لایه بوده و به منظور نگهداری طولانی مدت مواد غذایی در دمای محیط مورد استفاده واقع میشوند. به دلیل آب بندی کامل این نوع بسته بندی, استفاده از مواد نگهدارنده در ترکیب ماده خوراکی, الزامی نمی باشد که این امر امتیاز بزرگی برای این نوع پوشش از نظر بسته بندی صنایع غذایی محسوب میگردد.

بدنه نگهدارنده, در این نوع بسته بندی , از جنس مقوای چند لایه بوده که ضمن ممانعت از ورود نور, نقش ساختار فیزیکی را ایفا می کند. بر روی لایه های مقوایی , در داخل بسته بندی یک لایه نازک از آلومینیوم, لمینت گردیده که مانع از انتقال مواد آلاینده و نور به داخل بسته بندی و نیز تبادل رطوبت بین مواد داخل بسته و فضای خارجی میگردد. تا این بخش, حداقل شرایط برای نگهداری مواد غذایی تامین شده است ولی جهت بالا بردن  مقاومت لایه  آلومینیومی در برابر مواد غذایی اسیدی و نیز به منظور جلوگیری از تغییر طعم مواد خوراکی داخل ظرف, یک لاه نازک از پلاستیک پلی اتیلن که غیر رسمی است و اصطلاحا فیلم پی اتیلنه نامیده می شود, در داخلی ترین جدار ظرف و بر روی لایه آلومینیومی واقع می شود.

بیشتر بخوانید : نمونه های مختلف بسته بندی از منظر چاپ و مواد شناسی

بر روی خارجی ترین سطح لایه کاغذی, تصویر گرافیکی شکل میگیرد که ناشی از انتقال مرکب از طریق فرآیند چاپ به شیوه های  متفاوتی همچون چاپ چاپ افست, چاپ گراوور و چاپ فلسکوگرافی است. سپس بر روی مرکب, مجددا لایه ای پلی اتیلن واقع می شود تا ضمن حفاظت از لایه چاپ شده، امکان اتصال و آب بندی کامل سطح داخلی بدنه به سطح خارجی را در خطوط درز بندی بدنه، و از طریق اتصال پلی اتیلن لایه خارجی به پلی اتیلن لایه داخلی، فراهم نماید.

از انواع دیگر بسته بندی که در تهیه آنها از مواد چند لایه استفاده می شود. میتوان به «پـاچ» و «ساشه» اشاره نمود. بسته بندی کیسه ای  که برای نگهداری شیر متداول است, «پـاچ» نامیده می شود و عمدتا در دو نوع سه لایه  و پنج لایه موجود است. در نوع سه لایه، که از امتزاج سه لایه پلی اتیلن تشکیل می شود، قابلیت نگهداری  کوتاه مدت محتویات فراهم می شود, لیکن چنانچه حفظ ماده غذایی به مدت نسبتا طولانی مد نظر باشد، لازم است که از پانج پنج لایه استفاده شود که علاوه بر سه لایه پلی اتیلن فوق الذکر، دارای یک لایه غیر قابل نفوذ از پلی آمید و یک لایه فیلم سیاه رنگ جهت ممانعت از تابش نور به داخل بسته بندی است. بازیافت کیسه های پاچ سه لایه، چندان دشوار نمی باشد و تنها لازم است که قبل از بازیافت، سطح روی آن مرکب زدایی شود.بنابراین بهتر است که در زمان انتخاب مرکب برای چاپ بر روی این لایه ها، این مسئله مد نظر قرار گیرد.

بیشتر بخوانید : بسته بندی و برندینگ

بسته بندی «ساشه» برای پوشش دهی مواد غذایی همچون انواع سس استفاده می شود لیکن قابلیت نگهداری موادی چون خامه, مربا و شکلات را نیز دارا می باشد. توانایی این نوع دسته بندی در نگهداری مایعات گازدار,اسیدی و تند مزه از لحاظ ثبات آب بندی ضعیف است و ممکن است منجر به نشتی گردد.این پاکت ها از سه لایه اصلی از جنس پلی استر، آلومینیوم و پلی اتیلن تشکیل میگردد. برای لایه داخلی که لازم است با ماده غذایی در ارتباط بوده و غیر سمی  باشد, و نیز به آسانی با دریافت گرما آب بندی شود, از فیلم پلی اتیلن با چگالی پایین استفاده میگردد.لایه میانی,از جنس آلومنیوم بوده که ضمن ممانعت نسبی از تبادل  حرارت و تابش نور به داخل بسته بندی، سبب ایجاد جلوه ای زیباتر برای طرح گرافیکی چاپ شده روی پاکت میگردد. لایه بیرونی از جنس پلی استر است. این ماده که از انواع پلاستیک ترموست محسوب می شود، در زمان انجام جوش حرارتی لبه های پاکت به یکدیگر، از ثبات کافی برخوردار بوده و دچار تغییر شکل نمی گردد. به دلیل لمینت شدن و امتزاج این سه لایه غیر هم خانواده با یکدیگر, بازیافت این نوع بسته بندی، بسیار مشکل بوده و به مقرون و صرفه نمی باشد.

محمد فیض آبادی فراهانی
محمد فیض آبادی فراهانی
کارشناس در زمینه طراحی گرافیک و چاپ با 10 سال سابقه فعالیت | متخصص و مشاور در زمینه تبلیغات کاغذی و اینترنتی | مشاور در زمینه طراحی سایت و سئو

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × پنج =